Ykkösauto ja kakkosauto täydentävät toisiaan 

Kun perheeseen aletaan suunnitella kakkosauton hankintaa, olisi kaikkein helpointa marssia autokauppaan ja ostaa toinen samanlainen, jo hyväksi todettu auto. Se ei kuitenkaan välttämättä ole fiksu teko, sillä kakkosautoa käytetään todennäköisesti hyvin erilaisiin tarpeisiin kuin ykkösautoa. 

Useimmiten kakkosauto on pieni ja ketterä kaupunkiauto, jolla voi kätevästi hoitaa asioita sillä aikaa, kun ykkösauto on esimerkiksi pidemmällä työmatkalla. Kakkosautoa hankkiessaan kannattaakin miettiä nimenomaan kokonaisuutta, jonka perheen kaksi autoa muodostavat yhdessä. Toisin sanoen: kakkosauton huolellisella valinnalla voidaan korjata sellaisia virheitä, joita on voinut sattua ykkösauton valinnassa. 

Tuleeko kakkosautosta sittenkin ykkösauto? 

Jos perheellä on ykkösautona vaikkapa kaupunkimaasturi, jolla ajellaan niin työpaikalle kuin kesälomareissuillekin, on hyvä pohtia, voiko kakkosautona toimia esimerkiksi vähemmän kuluttava sähköauto. Sähköllä kulkeva ykkösauto saattaa olla mahdoton ajatus, koska satojen kilometrien päässä sijaitsevassa mummolassa ei ole latauspisteitä, mutta kakkosautolla ei välttämättä tarvitse lainkaan lähteä mummolaan. Tutkimusten mukaan kakkosautolla ajetaankin vain noin 15 000 kilometriä vuodessa. 

On myös mahdollista, että perheen ykkösauto onkin jäänyt pieneksi ja kakkosautoksi halutaan isompi auto, jolla voi huoletta lähteä pitkällekin matkalle. Sopivaa automallia pohtiessaan voi muistella niitä kertoja, kun ykkösauto on jäänyt jumiin mutaiselle mökkitielle, ja hankkia kakkosautoksi esimerkiksi maasturin. Asiaa voi joskus siis ajatella myös niin, että ykkösautosta tulee uusi kakkosauto. Ykkösauto on voinut olla käytössä jo pidemmän aikaa, ja ajokilometrejä vähentämällä sen käyttöikää voi pidentää entisestään. 

Turvallisuus tulee kakkosautossakin ykkösenä 

Usein kakkosautoksi hankitaan käytetty ja ostohinnaltaan edullinen auto, koska toisella autolla on tarkoitus ajaa lyhyempiä matkoja. Liikenteessä onkin suorastaan vaarallisessa kunnossa olevia kakkosautoja, sillä moni ajattelee, ettei kakkosauton ylläpitoon kannata haaskata yhtään ylimääräistä euroa. 

Monessa perheessä toista autoa kuitenkin käyttää eniten juuri se perheenjäsen, jolla on vähemmän ajokokemusta. Kakkosautolla kuljetetaan usein myös pieniä lapsia. Siksi voi olla fiksua panostaa myös kakkosauton turvallisuutta parantaviin lisävarusteisiin kuten ajonvakautusjärjestelmään, automaattijarruun ja peruutustutkaan. Luonnollisesti on hyvä tarkistaa myös renkaiden kunto ja varmistaa, että autoa on huollettu säännöllisesti. 

Kokonaisuus ratkaisee 

Vaikka kakkosauto todennäköisesti näytteleekin omistajansa arjessa pienempää sivuroolia, on hyvä ajatella kahden auton omistamista yhtenä kokonaisuutena. On laskettava, kuinka paljon esimerkiksi vakuutukset molempiin autoihin kustantavat, millainen rahoituserä jää kuukausittain maksettavaksi ja kuinka suuri summa on budjetoitava kahden auton huoltoihin. Suuri vaikutus on myös kakkosauton käyttämällä polttoaineella. 

Usein jo muutaman tuhannen euron lisäpanostus kakkosautoon saattaa tuoda tuntuvia säästöjä pitkällä tähtäimellä. Vaikka kakkosauto onkin vähemmän tärkeä, kukaan tuskin haluaa sen olevan jatkuva huolenaihe tai rahareikä. Huolettomia uudehkoja pikkuautoja saa jo melko edullisesti.

MS-auton mukavat automyyjät osaavat auttaa oikeanlaisen kakkosauton valinnassa. Tutustu laajaan käytettyjen autojen valikoimaamme tästä