Pakettiauton nopeusrajoitus

Keltainen Volkswagen Kleinbus pakettiauto

Eduskunta esitti elokuussa 2018 uuden tieliikkennelain vahvistamista, jonka myötä pakettiauton nopeusrajoitus poistuisi käytöstä. Tällä hetkellä käytössä on kuitenkin vielä muinainen tieliikennelaki vuodelta 1981 ja uusi laki astuu voimaan 1.6.2020.

Nykyisellään pakettiautoille on säädetty nopeusrajoitus, joka on joko 80 km/h tai 100 km/h, riippuen auton käyttöönottovuodesta, omamassasta ja turvallisuusvarusteista.

Pakettiautolla saa ajaa 100 km/h

…kunhan seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Omamassa on alle 1 800 kiloa ja auto on otettu käyttöön vuosina 1981–1994
  • Omamassa on alle 1 875 kiloa ja auto on otettu käyttöön vuonna 1995 tai myöhemmin

Myös edellä mainittuja raskaammilla pakettiautoilla saa ajaa satasta, kun autosta löytyy lukkiutumattomat jarrut (ABS), kuljettajan turvatyyny ja merkintä rekisteriotteesta koskien tuota 100 km/h nopeutta.

Myös matkailuautolla saa ajaa satasta, kun

  • Auton on todettu katsastuksessa tai tyyppihyväksynnässä täyttävän nopeusluokan vaatimukset
  • Auton takana on satasen nopeusrajoituslätkä (keltainen ympyrä mustalla reunalla, keskellä luku 100)

Muilla kuin edellä mainituilla matkailu- ja pakettiautoilla on toistaiseksi voimassa 80 km/h nopeusrajoitus, mikä edellyttää myös asettamaan auton taakse suurinta sallittua nopeutta osoittavan kilven. Lisätietoa muista nopeusrajoitusluokista löydät Trafin sivuilta.

Uusi tieliikennelaki tulee, mikä muuttuu?

Uutta tieliikennelakia on valmisteltu jo vuodesta 2013 asti. Tuo voi toki äkkiseltään kuulostaa ikuisuusprojektilta, mutta mittavia muutoksia on ollut syytäkin suunnitella huolella. Liikenne on muuttunut nopeasti ja tulee jatkossa muuttumaan kiihtyvällä tahdilla. On vaikea luoda lakia, joka pysyisi ajantasalla useamman vuoden.

Pakettiautojen osalta uusi tieliikennelaki tuo varsin näkyvän muutoksen, sillä pakettiautojen nopeusrajoitukset poistuvat. Tämä tarkoittaa sitä, että lain voimaan tulon jälkeen pakettiautollakin saa ajaa rajoitusten salliessa moottoritiellä 120 km/h, mikä luonnollisesti sujuvoittaa liikennettä.

Tämän lisäksi kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousee 100 kilometriin tunnissa, kun se tällä hetkellä on 80 km/h. Mahdollista on, että jatkossa jopa traktoreilla saisi ajaa 80 km/h.

Liikennerikkomuksia koskeva rangaistusjärjestelmä on myös uusiutumassa, sillä nykyisten rikesakkojen tilalle tulee liikennevirhemaksut, joita annettaisiin alle 30 km/h ylinopeuksista rikesakkojen sijaan.

Edullisia pakettiautoja