Pakettiauton nopeusrajoitus

Päivitetty 16.9.2022.

Eduskunta esitti elokuussa 2018 uuden tieliikennelain vahvistamista, jonka myötä pakettiauton sekä ruumis-, huolto ja matkailuautojen nopeusrajoitukset poistuvat käytöstä. Uusi laki astui voimaan 1.6.2020.

Aikaisemmin pakettiautoille oli säädetty nopeusrajoitus, joka oli joko 80 km/h tai 100 km/h, riippuen auton käyttöönottovuodesta, omamassasta ja turvallisuusvarusteista. Lisätietoa muista nopeusrajoitusluokista löydät Trafin sivuilta.

Kevytperävaunua (ajoneuvoluokka 01) vetävän henkilö-tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h.

Uuden lain myötä tielle voi asettaa vähimmäisnopeuden, jota ei saa alittaa, paitsi liikenteen sitä edellyttäessä. Tiellä ei siis saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkein osoitetun vähimmäisnopeuden.

Uusi tieliikennelaki tuli, mikä muuttui?

Uutta tieliikennelakia on valmisteltu jo vuodesta 2013 asti. Tuo voi toki äkkiseltään kuulostaa ikuisuusprojektilta, mutta mittavia muutoksia on ollut syytäkin suunnitella huolella. Liikenne on muuttunut nopeasti ja tulee jatkossa muuttumaan kiihtyvällä tahdilla. On vaikea luoda lakia, joka pysyisi ajantasalla useamman vuoden.

Pakettiautojen osalta uusi tieliikennelaki tuo varsin näkyvän muutoksen, sillä pakettiautojen nopeusrajoitukset poistuvat. Tämä tarkoittaa sitä, että lain voimaan tulon jälkeen pakettiautollakin saa ajaa rajoitusten salliessa moottoritiellä 120 km/h, mikä luonnollisesti sujuvoittaa liikennettä.

Tämän lisäksi kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousee 100 kilometriin tunnissa aikaisemmasta 80 km/h. Traktorien nopeus määräytyy ajoneuvoluokan perään laitettavan kirjaimen mukaan. Traktorien ajoneuvoluokan perään laitetaan kirjain a, jos traktorilla saa ajaa 40 km/h tai kirjain b, jos traktorilla saa ajaa yli 40km/h.

Liikennerikkomuksia koskeva rangaistusjärjestelmä on myös uusiutumassa, sillä nykyisten rikesakkojen tilalle tulee kiinteähintaiset liikennevirhemaksut.

Edullisia pakettiautoja