Rakkaudesta lajiin - MS-auton tarina 

Mistä kaikki sai alkunsa? Miksi MS-autolla oikein on niin hyviä tyyppejä? Miten MS-autosta tuli osa Suni-konsernia ja miten se vaikuttaa toimintaamme? Kerron teille MS-auton tarinan: tarinan autokauppiaasta, joka halusi tehdä kauppaa omalla tavallaan. 

Autokauppaa suurella sydämellä 

Markus Sollo on työskennellyt autojen parissa melkein koko 2000-luvun. Autokauppa oli muuttunut paljon jo vuoteen 2014 mennessä, jolloin Markus perusti nimikirjaimiaan kantavan MS-auto.fi:n kymmenen vuoden autoalan tuntemuksella ja kuuden vuoden esimiestyökokemuksella. “Olen aina tehnyt yrittäjäluonteisesti töitä, niin halusin tehdä töitä yrittäjänä ja itseni näköisesti” kertoo Markus.

“En tehnyt pelkkää automyyntiä, vaan oli kyse suuremmista kokonaisuuksista: juuri tarpeeseen sopivan auton löytämisestä, hyvästä mielestä ja kestävistä asiakassuhteista. Vastaavaa liikettä ei ollut. Tavoitteena oli tehdä joustavampaa autokauppaa ja tarjota laadukkaampaa palvelua” Markus kertoo MS-auton pohjasta.

Kymmenessä vuodessa Markukselle oli ehtinyt kertyä liuta asiakkaita, jotka siirtyivät asiakkaiksi myös yrittäjäpolulle. “Pian huomasin, etten yksinkertaisesti ehdi tehdä kaikkea yksin ja tarvitsen apua. Pyysin ystävääni mukaan autokauppaan. Hullu vielä lähti!” naureskelee Markus. Sen jälkeen tiimin koko on kasvanut noin viidenkymmenen henkilön kokoiseksi. 

Uusien alueiden valloittamista autoliikkeille

Nöyrä viiden vuoden suunnitelma oli liiketoiminnan kasvattaminen – jos se vain olisi mahdollista. Uusien liiketilojen pohjana on ollut hyvät sijainnit ja kustannustehokkaat tilat.  

Ensimmäinen Lappeenrannan ulkopuolella sijaitseva toimipiste avattiin Kotkaan. “Kotka on mukavan matkan päässä, joten tuntui luonnolliselta laajentaa sinne” Markus kertoo. 

Seuraavaksi Imatralta tarjottiin tiloja, jotka olivat meille sopivat: hyvällä sijainnilla ja hyvällä pihalla. Imatralle oli hyvä laajentaa, sillä siellä oli autojen ostokanavia valmiina ja Auto-Sunin kanssa tehtiin jo tuolloin läheisesti yhteistyötä. Myyntipäällikkö löytyi myös valmiina Lappeenrannasta siirtymään Imatralle.

 

Lahti kiinnosti seuraavana steppinä ja markkina-alueena, sillä Lahti ei ollut liian kaukana muista MS-auton liikkeistä. Markus tutustui alueeseen autolla liikkuen ja nykyisen liikkeen kohdalla kävi huikkaamassa tulevaisuuden varalle kiinnostuksensa tiloista. Puoli vuotta kului ja tuli puhelu “Vieläkö tilat kiinnostaa?”

Lahden autoliikkeen kasaaminen eteni nopeasti. Lappeenrannasta lähti myyjä Markuksen mukaan luomaan toimipistettä. Löysimme Lahteen kokeneen tiiminvetäjän autoalalta ja hänelle hyvän tiimin. Parin kuukauden ponnistus Lahdessa oli mielenkiintoinen, mutta olisi vaatinut hetken hengähdystauon. Puhelin soi ja muutti suunnitelmat. Markuksen nuoruuden tuttu soitti ja tarjosi tiloja Vantaalta. Tiloja markkinoitiin saatesanoilla “Huipputilat, jotka on aivan teidän näköiset eikä tästä kannata kieltäytyä!”

Alle viikossa asiat loksahtivat paikalleen. Hengähdystauko johtikin samaisen myyjän kanssa kasaamaan seuraava autoliikettä Vantaalle. Kyseinen myyjä halusi muuttaa pääkaupunkiseudulle, joten oli helpompaa lähteä kasaamaan toimipistettä siten, että oli vetäjä valmiina yrityskulttuuri takataskussaan. Pari kuukautta Markus ja tuleva myyntipäällikkö etsivät tiimiä Vantaalle, ostivat autoja ja kasasivat uutta autoliikettä.

Osaksi isompaa autoliikekonsernia

Auto-Sunin kanssa meillä on pitkä historia kumppaneina, siksi oli helppoa lähteä tekemään yhteistä tulevaisuutta. Pitkien keskustelujen jälkeen tammikuussa 2019 MS-autosta tuli osa Suni-konsernia. “Olen aina halunnut toimia yrittäjämäisesti ja kannustanut myös työntekijöitä siihen. Yrityskaupan avulla saimme vakavaraisuutta yrityksen kasvuun, työkaluja, osaamista ja kehitystä. Sain myös paremmat eväät kehittää itseäni omat arvot säilyttäen” kertoo Markus. 

Kulmakivenä hyvien tyyppien löytyminen 

“Olemme aina etsineet hyviä tyyppejä tiimimme jatkoksi” Markus pohjustaa. Paljon tiimiläisiä on tullut kavereiden, suosittelujen tai tuntemisen kautta.  “On ollut valmiiksi tietynlainen luottamus, kun on henkilön jotain kautta tuntenut. Silloin on voinut keskittyä tekemiseen ja se on ollu helpompaa kummallekin” Markus kertoo. 

Onni on ollut löytää hyviä tyyppejä mukaan kasvutarinaan. Kautta MS-auton, Markus on antanut nuorille vastuuta ja näytön paikkoja. Mukaan on sattunut henkilöitä, jotka ovat kasvaneet urapoluillaan. Moni työntekijä on kasvanut MS-autossa ensin automyynnissä ja myöhemmin ovat olleet valmiita ottamaan vetovastuun toimipisteestä ja tiimistä, uusia huippumyyjiä sparraillen. MS-autolla kasvaneet ovat helpottaneet yrityksen eteenpäin viemistä. He ovat omalta osaltaan vieneet yrityskulttuuria ja toimintatapoja pisteisiin. “Se on ollut kevyempi tie saada toimipisteet rokkaamaan arvojemme mukaisesti” Markus kiittelee. 

Automyyjästä suuremman tiimin toimitusjohtajaksi

Markukselle asiakkaiden palvelemisen lisäksi toimipisteiden avaaminen ja hyvät suhteet ovat työelämän suolaa. Toimipisteiden avaukset ovat mielenkiintoisia projekteja: haastavia, mutta palkitsevia projekteja. Jokaisella alueella on eroja, erilaisia ihmisiä ja toimijoita. Sidosryhmien, kuten korjaamoiden ja rahoitusyhtiöiden kanssa on vuosien varrella vallinnut aina luottamus ja rehellisyys. Yhteistyöt ovat olleet pitkäaikaisia suhteita, jotka ovat olleet avoimia ja molemmille antoisia. 

 

Ajan saatossa Markus on kasvanut esimieheksi, joka nauttii sparrailusta ja työntekijöiden onnistumisten mahdollistamisesta. “Yhtä mukavaa, kun autokaupan tekeminen” nauraa Markus. “Kuitenkin pidän edelleen itseäni automyyjänä, vaikka saan auttaa isompaa porukkaa onnistumaan työssään” Markus kertoo. Markus nauttii, kun voi edelleen välillä autoja myydä. “Haluan ratkaista ongelmia, ja siksi edelleen välillä käyn autoja myymässä. Lämmittää, kun pitkäaikainen asiakas tulee luokse kysymään autoa esimerkiksi muuttuneeseen elämäntilanteeseen” Markus avaa. 

Vuodet ovat välillä olleet usvaisia, mutta palkitsevia. Asiat ovat aina loksahtaneet paikalleen, mutta nöyränä ja kiitollisena täytyy näistä vuosista olla. Läheisten tuki ja usko auttavat heikommilla hetkillä ja ylämäissä. 

Tarinamme jatkuu. MS-auton tiimiin kuuluu nykyään viisikymmentä autoalan ammattilaista ja autokauppaa teemme vuodessa 30 miljoonan liikevaihdon edestä. Jos haluat osaksi tarinaa, avoimet työpaikat ja avoimen hakemuksen pääset täyttämään täällä.