Miten valita sopiva auto lapsiperheelle? 

Kun lapsiperhe on hankkimassa autoa, on otettava huomioon monia sellaisia seikkoja, joita lapsettoman autoilijan ei tarvitse edes miettiä. Perheautoon on mahduttava muutakin kuin ostoskassit tai harrastusvälineet, eikä turvallisuuteen panostaminekaan ole huono asia. Mitä siis kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee perheautoa? Millainen perheauto tekee matkasta sujuvan jokaiselle matkustajalle? 

Auton koko käyttötarpeen mukaan 

Jos autolla huristellaan säännöllisesti ja sillä ajetaan esimerkiksi kuoppaisia mökkiteitä, on lapsiperheen fiksua panostaa esimerkiksi nelivetoiseen katumaasturiin. Maasturin tilavassa takakontissa kulkevat niin rattaat kuin kauppakassitkin, ja lasten kiinnittäminen turvaistuimiin sujuu viisiovisessa autossa kätevästi. Sen sijaan lapsiluvun kasvaessa yli kolmen, on tila- auto miltei välttämätön valinta. Tyypillisesti tila-autoihin mahtuu seitsemän matkustajaa ja tavaratilaakin on ruhtinaallisesti.

Turvallisuudesta ei kannata tinkiä 

Perheauton valinnassa turvallisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä, onhan kuskilla vastuullaan hänen elämänsä tärkeimmät ihmiset. Autoa ostaessa onkin hyvä tutustua esimerkiksi törmäystestien tuloksiin ja etenkin käytetyn perheauton kohdalla pohdittava, kuinka vanhan auton uskaltaa hankkia. Mitä tuoreempi vuosimalli, sitä todennäköisimmin autossa on vakiona turvallisuutta edistäviä ominaisuuksia. Esimerkiksi hätäjarruavustin, törmäystunnistin, vetoluistonesto, ajonvakautusjärjestelmä ja isofix-kiinnikkeet ovat sellaisia turvallisuusominaisuuksia, joilla on merkitystä perheauton turvallisuutta puntaroidessa. 

Metallivanteet vai pysäköintitutka? 

Perheauton lisävarusteita pohdittaessa kannattaa ehdottomasti miettiä, millaisilla lisävarusteilla oikeasti on merkitystä arjen sujuvuuden tai turvallisuuden kannalta. Moottori- tai lisälämmitin varmasti helpottavat kiireisiä aamuja, peruutus- ja pysäköintitutka puolestaan nopeuttaa parkkeerausta malttamattomien takapenkinmatkustajien kanssa. Vanteiden ulkonäöllä tai auton metallivärillä harvoin kuitenkaan on lapsiperheen arjessa merkitystä. 

Nahkaverhoilu vai kangasverhoilu? 

Kuravaatteet, rasvaiset sormet, nuha, matkapahoinvointi… Perheauton puhtautta uhkaavien asioiden lista on loputon! Sisätilan verhoilua valitessa kannattaakin keskittyä näihin kahteen sanaan: helposti puhdistettava. Joku luottaa helposti kostealla liinalla pyyhittäviin nahkapenkkeihin, toinen mieltää kangaspenkit paremmaksi vaihtoehdoksi. Myös penkkien tumma väri saattaa lievittää lapsiperheautoilijan siivouspaineita. 

Halpa voi tulla kalliiksi 

Auton hankinta on aina iso investointi. Perheautoa valitessa ei kannata kuitenkaan keskittyä pelkkään hankintahintaan, vaan laskea myös, millaisia jatkuvia kustannuksia perheautolla on. Katsastukset, vakuutukset ja polttoainekulut ovat kaikki menoeriä, joihin voi vaikuttaa auton huolellisella valinnalla. Ostohinnaltaan edullisin vaihtoehto ei aina ole käyttökustannuksiltaan edullisin. 

Myös takapenkin mukavuudella on merkitystä 

Jos lapsiperhe viettää paljon aikaa autossa, on listalle hyvä lisätä myös matkustusmukavuus. Penkkien muotoilulla ja säätöominaisuuksilla voi oikeasti olla suuri merkitys myös takapenkillä matkustavien viihtyvyyteen. Pitkillä matkoilla pienenkin matkustajan on helppo rauhoittua katselemaan maisemia, jos mahtuu suoristamaan jalkansa ja ottamaan rennosti. Takapenkin matkustusviihtyvyydellä on vaikutusta myös etupenkeillä istuvien matkafiilikseen. 

MS-autojen laajasta valikoimasta löydät ihan varmasti omiin tarpeisiisi sopivan perheauton tai tila- auton. Hyödynnä auton etsinnässä esimerkiksi kätevää autohakuamme tai pistäydy paikan päällä ja anna asiantuntevien automyyjiemme auttaa.