Lomalle autolla? Ota vinkit talteen!

Valkoinen BMW-vaihtoauto satamassa

Kesäloman automatka eli ”road trip” on monille kesän kohokohta ja määränpäävaihtoehtoja on monia. Autoreissuihin kesällä liittyy mukavia muistoja perhelomista ja hauskoista kaveriporukan reissuista. Kesäautoilu on parhaimmillaan autolla, joka sopii ihanteellisesti juuri omiin tarpeisiisi.

Kesäauto käyttötarkoituksen mukaan

Mieti monelle hengelle ja mille määrälle matkatavaroita autoa tarvitaan. Vaikka ihmiset ja tavarat saisi mahdutettua pienempäänkin autoon, etenkin pitkillä matkoilla ylimääräinen tila lisää matkustusmukavuutta merkittävästi. Lisäksi lisävarusteista suksiboksi on kätevä myös kesätarpeiden kuskaamiselle ja koukku on oiva esimerkiksi pyörätelineelle tai matkailuvaunulle. Auto kannattaa toki valita myös maaston mukaan. Tuleeko kilometrejä enemmän hiekkaisella mökkitiellä vai asfaltilla Suomen halki? Kaupunkiolosuhteisiin sopii erilainen auto kuin maanteille.

Kuumuuden vaikutus autoiluun

Kuuman kesän sattuessa ilmastoitu auto on ehdoton! Ennen reissua kannattaa villennysteho tarkistuttaa ja ilmastointi huollattaa. Ilmastointihuollot pyörivät alle 100€ hinnoissa, joten kalliista helpotuksesta ei ole kyse. Tummennetut takalasit tai takalasien pimentimet auttavat hieman auton lämpenemiseen. Ilmastointikanavat myös takapenkillä taas auttavat auton takaosan viileänä pitämiseen.

Turvallinen auton pakkaaminen

Pakkaa painavat tavarat alas äläkä pakkaa hattuhyllyn yläpuolelle mitään. Jos autossa on suojaverho, tulee sen mahtua kiinni, jotteivat tavarat lennä kolarissa eivätkä tavarat kuumene turhaan. Muista kuitenkin nostaa matkan ajalle välttämättömät tavarat esimerkiksi takapenkin istuintaskuihin tai ovien lokeroihin, jotta niitä ei tarvitse kesken matkaa pysähtyä etsimään tavaratilan perältä. 

Sujuva reitti ja aikataulu

Milloin on sopiva aika lähteä matkaan? Esimerkiksi juhannuksen meno- ja paluuliikenne ruuhkauttaa Suomen maantiet joka vuosi. Tutki myös osuuko reitille tapahtumia tai tietöitä, jotka voivat viivästyttää aikataulua. Ajoreitin pituutta suunnitellessa pitää muistaa myös riittävä määrä taukoja. Liian pitkiä yhtäjaksoisia ajorupeamia tulee välttää, sillä se vaikuttaa kuskin vireystilaan ja näin ollen matkanteon turvallisuuteen. Kesäisen road tripin aikataulua ei kannata laatia liian kireäksi, näin voi sujuvasti tutustua vaikka johonkin yllättäen vastaan tulevaan kiinnostavaan kohteeseen.

Vinkki! Viilentävään hanskalokeroon saa lapsille pientä evästä tai takakonttiin saa usb:llä latautuvan kylmälaukun, jos takakontista löytyy usb-paikka.

Nainen ajaa autoa ja katsoo navigaattoria

Tankki täyteen ja auton lataus

Erityisesti kaasuautolla ja sähköautolla reitti tulee suunnitella huolellisesti etukäteen. Sujuvaa matkantekoa helpottaa myös etukäteen ladattu tai tankattu auto. Näin ensimmäistä pysähdystä voi venyttää pitkälle päivään! Muista tutkia mahdolliset huoltoasemat sekä kaasutankkausasemat matkan varrelta, sillä etenkin Pohjois-Suomessa huoltoasemien välillä voi olla pitkiäkin matkoja. Polttoaineen loppuminen on yhä edelleen yksi suurimmista syistä matkanteon keskeytymiselle. Jos käytössäsi on täyssähköauto, ota huomioon sen toimintamatka ja tutki mahdolliset latauspaikat etukäteen sekä niiden tarjoama latausteho. Pienellä sähköisellä kantamalla pysähdyksiä on tehtävä tiheämmin ja lataukseen kuluva aika on huomioitava matkan suunnittelussa.

Rengaspaineiden tarkistus

Erityisesti jos mukana on paljon kuormaa tai matkustajia, on syytä tarkistaa rengaspaineet myös kesäautoilussa. Oikeat rengaspaineet eivät lisää pelkästään turvallisuutta vaan säästää myös polttoainetta. Jos kotonasi ei ole mahdollisuutta rengaspaineiden mittaamiseen, kannattaa se tehdä heti lähimmällä huoltoasemalla matkan alussa tankkauksen yhteydessä. Oikean rengaspaineen asettamiseen löytyy ohjeet auton käyttöohjekirjasta ja joissakin autoissa myös polttoaineluukun kannesta tai kuljettajan oven karmista. 

Pidä lasit kirkkaina

Kesäauringon sokaiseva vaikutus moninkertaistuu, jos tuulilasi on likainen. Muista siis pitää kesäauton tuulilasi ja muut lasit puhtaana, niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Ulkopuolelta lasit voi pestä helposti huoltoasemilta löytyvillä ikkunanpesuvälineillä, vaikka virkistävän jäätelötauon yhteydessä. Huolehdi myös lasinpesunesteet kuntoon, jotta lasien pikainen puhdistus onnistuu tarvittaessa kesken matkankin. Kesällä kannattaa käyttää kesälasinpesuainetta, jossa seos on erityisesti suunniteltu ötököitä ja siitepölyä poistamaan. 

Varaa takapenkkiläisille tekemistä

Nahistelevat ja tylsistyneet takapenkkiläiset ovat omiaan kiristämään tunnelmaa myös etupenkillä. Naposteltavien ja riittävien taukojen lisäksi takapenkin pikkuväelle kannattaa pitkien matkojen ajaksi varata myös mielekästä tekemistä. Äänikirjat ja musiikin kuuntelu kuulokkeilla, tabletilla tai älypuhelimella pelaaminen, erilaiset puuhakirjat tai perinteiset pelikortit ovat omiaan pitämään tylsyyden loitolla. Osassa autoissa on suoraan etupenkin selkänojassa dvd-soitin, jolloin lapset pääsevät ergonomisesti katsomaan ohjelmia. Matkustamon näyttöjä saa myös irtonaisina. Autoa ostaessa kannattaa katsoa, että myös takapenkillä on latauspaikkoja sekä ilmastointisuulakkeet.