Ensimmäinen auto ei unohdu koskaan: askelmerkit ensiauton hankintaan

Vaikka olisitkin jo kokenut autoilija, ensiauton osto on jännittävä ja tunteellinen hetki, joten aiheeseen kannattaa perehtyä hyvissä ajoin. Jotta mitään tärkeää ei unohdu, laadimme listan, josta löydät tärkeimmät askelmerkit ensiauton ostamiseen. 

Budjetti 

Ennen kuin marssit autokauppaan, laske, kuinka paljon olet valmis maksamaan ensiautostasi. Harvalla on niin paljon säästöjä, että saa maksettua autonsa käteisellä. Autorahoituksen saaminen ei kuitenkaan vaadi edes pankissa käyntiä, vaan voit täyttää rahoitushakemuksen paikan päällä autoliikkeessä. Jos aiot maksaa ensiautosi rahoituksella, kannattaa jo etukäteen miettiä, millaisen kuukausierän pystyt autosta vaivatta maksamaan. Rahoitusta voidaan myöntää myös käytetyn auton hankintaan, eikä käsirahaa välttämättä tarvita lainkaan. 

Ota laskelmaan mukaan myös auton polttoainekulut, vakuutukset, huollot ja katsastukset. Useimmiten auton korkeampi ostohinta maksaa itsensä takaisin alhaisempien käyttökustannusten muodossa. Myös auton merkillä on vaikutusta käyttökustannuksiin, sillä tiettyjen merkkien huollattaminen voi osoittautua hintavaksi. 

Automallin valinta 

Kun budjetti on selvillä, voit siirtyä automerkin ja -mallin valintaan. Ensiautoksi käy melkein mikä auto vain, mutta esimerkiksi tehokas urheiluauto voi olla kokemattomalle kuskille vaarallinen. 

Lyhyille kaupunkimatkoille kelpaa hyvin kevyt pikkuauto, pidempiä matkoja taas on mukavampi ajella tehokkaammalla menopelillä. Jos kuljetat autossa paljon esimerkiksi harrastusvälineitä, on hyvä mittailla eri malleja. 

On tärkeää pohtia myös sitä, haluatko automaatti- vai manuaalivaihteet ja sitä, millaisella polttoaineella haluat auton kulkevan. Törmäystestien tulokset ja muiden käyttäjien arvostelut saattavat auttaa jonkin tietyn automerkin valinnassa. Tietysti myös auton muotokielen tulee miellyttää silmää. 

Uusi vai käytetty? 

Uuden ensiauton ostaja saattaa nauttia huolettomasta ajosta monta vuotta, sillä uusissa autoissa on monen vuoden pituinen takuu. Aina uusi auto ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä uuden auton arvo alenee merkittävästi heti, kun sillä ajaa ulos autoliikkeestä. Useimmiten autoliikkeestä ostettu käytetty menopeli onkin kustannustehokkain valinta ensiautoksi: autot on tarkastettu myyntiin otettaessa myyjän toimesta. Mahdolliset viat hyvä autoliike laittaa kuntoon ja pitkäikäisen auton saattaa saada uuden auton hankintaan verrattuna pilkkahinnalla. 

Käytettyä autoa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös auton vuosimalliin, sillä viime aikoina autotehtaat ovat toden teolla panostaneet pienempään ympäristörasitukseen. Tuotekehityksen ansiosta polttoaineenkulutus on viimeisen vuosikymmenen aikana vähentynyt jopa kymmeniä prosentteja. Tämä voi merkitä jopa tuhansien eurojen vuosittaista säästöä, jos ajat paljon. 

Koeajo 

Vaikka olisit kuinka perehtynyt auton ominaisuuksiin paperilla, on koeajo se, jonka avulla saat selville, kannattaako kyseistä autoa ostaa. Koeajossa selviää joskus piileviä vikoja, jotka myyjä laittaa kuntoon ennen auton ostoa. Koeajon avulla voit myös huomata, että sinulle sopiikin paremmin jokin muu automalli. Ensiauton ostajan on hyvä käydä koeajamassa useampi auto ennen lopullista ostopäätöstä. 

Lisävarusteet 

Kun olet viimein tehnyt päätöksen siitä, minkä auton haluat ostaa, on aika perehtyä lisävarusteisiin. Huomaa, että monet sellaiset ominaisuudet, joita monet pitävät itsestäänselvyytenä, eivät välttämättä kuulu vakiona kyseiseen automalliin. Tällaisia ominaisuuksia saattavat olla esimerkiksi auton moottori- tai lisälämmitin, peruutustutka tai vakionopeudensäädin. Kun valitset lisävarusteet fiksusti, voit vaikuttaa myös ensiautosi jälleenmyyntiarvon säilymiseen. 

Rekisteröinti ja vakuutukset 

Kun ostat ensiautosi MS-autolta, ei sinun tarvitse murehtia auton rekisteröinnistä eikä omistajanvaihdoksesta, vaan hoidamme autoliikkeessä kaiken puolestasi. Vastuullesi jää kuitenkin liikennevakuutuksen hankkiminen viimeistään viikon kuluessa kaupanteosta. Etenkin ensiauton ostajan kannattaa harkita pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi myös kaskovakuutusta. 

Uusien autojen takuu ja käytettyjen autojen lisäturva

Eri automerkkien uuden auton ostajalle myöntämät takuuajat vaihtelevat kahdesta seitsemään vuoteen. On kuitenkin hyvä muistaa, että takuun voimassaolon edellytyksenä on auton säännöllinen huollattaminen automerkin valtuuttamassa paikassa. 

Autoliikkeet myöntävät usein käytetyille autoille lisäturvan, joka kattaa auton oston jälkeen tulleiden yllättävien vikojen korjauksen.  Saattaa toki olla, että autoliikkeestä ostetussa vähän käytetyssä autossa on vielä jäljellä myös valmistajan oma takuuaikaa. 

Huollot ja katsastus 

Oli ensiautosi sitten uusi tai käytetty, on se hyvä huollattaa vuosittain ammattilaisella. Säännöllisellä huollolla voit ennaltaehkäistä suurempia ongelmia – ja varmistua menopelisi turvallisuudesta. Vaikka autossasi ei olisikaan mitään vikaa, on se kuitenkin muistettava myös katsastaa rekisteritodistuksessa määrättyyn päivään mennessä. Vuosihuoltojen laiminlyönti voi tulla kalliiksi, mutta katsastuksen unohtaminen pysäyttää matkasi kokonaan. 

Oletko jo tutustunut MS-auton kätevään autohakuun? Autohakumme avulla on helppo vertailla erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi oman budjetin ja vuosimallin mukaan.