Dieselauto – uhka vai kannattavaa vuonna 2024?

Viime vuosina dieselautojen ostaminen on herättänyt paljon keskustelua, erityisesti polttoaineiden hintojen vaihtelun ja ympäristövaikutusten pohdinnan vuoksi. Vaikka dieselautojen kannattavuus ja ympäristövastuullisuus ovat olleet merkittäviä kysymyksiä, dieselautot tarjoavat edelleen merkittäviä etuja tietyissä käyttöolosuhteissa. Tässä päivitetyssä artikkelissa tarkastelemme dieselautojen nykytilaa ja pohdimme, miten tulevaisuuden kehityssuunnat voivat vaikuttaa niiden asemaan. Dieselautot ovat edelleen ehdottomasti mahdollisuus.

Dieselauton taloudellisuus: edelleen voimassa?

Karkea nyrkkisääntö on, että mikäli autolla kertyy kilometrejä vuoden aikana yli 15 000, on dieselauto kannattava vaihtoehto. Verrattaessa samankokoista bensiini- ja dieselautoa samankokoisilla moottoreilla, vie dieselauto todennäköisesti useamman litran vähemmän polttoainetta. Pienemmän kulutuksen lisäksi dieselautot kestävät kilometrejä paremmin, ja ovat näin ollen pidempi-ikäisiä. Dieselautoa ostaessasi ei siis ensimmäisenä kannata kiinnittää huomiota ajettuihin kilometreihin, vaan hyvä käytetty auto löytyy usein muilla perusteilla. 

Maaseudun Tulevaisuuden tekemän haastattelun mukaan bensiinimoottorilla kulkeva Skoda Octavia kuluttaa polttoainetta sadalla kilometrillä 11,50€ edestä, kun taas dieselmoottorilla vastaava kulutus maksaa vajaa 10€. Näihin verrattuna kaasukäyttöinen Octavia vie kuitenkin voiton, kun hintaa sadalle kilometrille jää vain 7-8€. 

Vetomassat ja vääntö dieselautoissa

Dieselauto on hyvä valinta myös silloin, kun on tarvetta esimerkiksi peräkärryn tai vaikkapa vene- tai hevostrailerin vetämiselle. Tämä johtuu siitä, että dieselautoissa on yleisesti paremmat vetomassat, jolloin painavampienkin lastien kuljettaminen on mahdollista. 

Erityisesti pitkämatkalainen arvostaa autossa varmasti myös hyvää vääntöä, joka on yleinen dieselautojen ominaisuus. Tehokas vääntö tekee ajosta miellyttävää etenkin manuaalivaihteisella, jolloin esimerkiksi mäkisellä tiellä pärjää paremmin yhdellä vaihteella, toisin kuin vastaavalla bensiinimoottorilla.

Helpoksi tehty vastuullinen valinta uusiutuvan dieselin avulla

Jos pohdit uuden autovalintasi vastuullisuutta, on hyvä tietää, että dieselautoihin on nykyään mahdollisuus tankata myös uusiutuvaa dieseliä eli HVO-Dieseliä. Uusiutuva diesel käy kaikkiin dieselmoottoreihin, joten sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin valita oikea tankkauspistooli. Ainut vaatimus on, että autoosi sopii EN590 ja EN15940 polttoaineet, mikä on hyvä tarkistaa. 

Uusiutuva diesel ei ole pelkästään vastuullinen valinta, vaan se toimii myös paremmin etenkin kylmissä olosuhteissa korkeamman setaaniluvun ansiosta. Talvikaudella myytävä diesel kestää jopa 30 asteen pakkaskelejä, kun muina vuodenaikoina sen pakkaskestävyys on -10 astetta. Tiesitkö, että uusiutuvalla dieselillä voit pienentää jopa 90% autoilusi hiilijalanjälkeä? 

Dieselautojen tulevaisuus

Monet automerkit harkitsevat dieselmoottoreista luopumista, mikä saattaa herättää kysymyksiä esimerkiksi mahdollisesta dieselautojen arvon romahtamisesta tai kysynnästä vaihtoautomarkkinoilla. Tämän hetken tietojen mukaan Euroopassa kiellettäisiin uudet polttomottoriautot vuonna 2030, joka koskee myös bensiiniautoja. Jos kielto toteutuu, todellisuudessa tulee vaatimaan ainakin kaksikymmentä vuotta, että tämä tulee näkymään keskihintaisissa vaihtoautoissa ja edullisia autoja myyvissä vaihtoautoliikkeissä. Suomalaiset vaihtavat autoaan tutkimusten mukaan keskimäärin 5-6 vuoden välein, joten dieselauton ehtii vaihtaa huoletta vielä monta kertaa tuona aikana. Vuonna 2023 diesel oli vielä Suomessa käytettyjen autojen suosituin käyttövoima yli 45 000 myydyllä autolla Alma Median mukaan.

Kokonaisuus ratkaisee dieselautojen kannattavuuden

Tietenkin esimerkiksi bensiiniautoissa on myös hyvät puolensa ja oikean auton löytymiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin käyttövoima. Käytännössä kuitenkin mitä isompi auto, sitä enemmän dieselauton hyvät puolet korostuvat. Siihen, mitä dieselin hinnannousulle, politiikalle tai dieselautojen valmistamiselle tapahtuu, on vaikea kenenkään antaa vastausta. Ainakin tällä hetkellä dieselauto maksaa itsensä kyllä takaisin, mikäli sille vaan riittää käyttöä.

Seisooko pihallasi bensiiniauto, mutta nyt vaihtaminen dieseliin houkuttelisi? Ei hätää, myy autosi meille niin ammattitaitoiset myyjämme auttavat sinua löytämään hyvän vaihtoauton dieselmoottorilla tilalle!

Lähteet:
www.maaseuduntulevaisuus.fi
www.yle.fi
www.neste.fi
www.st1.fi
www.almamedia.fi

Päivitetty 9.4.2024